- Är "Förstärkare" antenner man kopplar till sin telefon?   
Nej, detta är förstärkare som skapar en bättre radiosignal inomhus. Du monterar en antenn utomhus, leder in signalen via en kabel, förstärker signalen samt sänder ut radiosignalen inomhus. Detta är lågeffektsförstärkare, vilket innebär att du får en signalstyrka inomhus som skall motsvara den du har utomhus.

- Är de svårt att montera dessa utrustningar.
Nej. En normalhändig person klarar detta utan problem. Kan du montera en TV-antenn kan du montera dessa antenner.

- Skall jag köpa UMTS (3G) eller GSM (2G) förstärkare?
Det beror på vilken signal du har tillgänglig utomhus, och som man då kan förstärka. Bäst är om du kan använda UMTS för då kan du få både telefoni samt mobilt internet att fungera bra inomhus. Är det så att du bara har GSM signal utomhus (eller mycket svag UMTS signal) så är det en GSM förstärkare du skall köpa, och då kommer endast telefoni att fungera bra inomhus.

Gör dessa enkla tester så du vet vilken typ av förstärkare du behöver.
 - Ställ dig utomhus (man hämtar signalen utomhus och “transporterar” in i fastigheten) 
 - Ändra inställningarna i telefonen från “dual mode” till “GSM”. Testa att ringa ett samtal och titta även på signal-indikatorn i telefonen och se om du har halvsignalstyrka eller mer. 
 - Gör samma sak igen fast ändra till “UMTS”. 
 - Testerna visat om det är GSM,  UMTS (3G) eller båda teknikerna som fungerar bäst hos dig.   

- Har jag tillräckligt bra signalstyrka utomhus för att installera en förstärkare
Signalstyrka på radiokommunikation mäts i dBm. För att få en förståelse för signalstyrkor så är dB-skalan en logaritmisk skala. 3 dB innebär en förstärkning på 2 ggr dvs dubbel styrka, 6 dB är en förstärkning på 4 ggr, etc. När det gäller dBm värden som mobiltelefoner kan fungera smärtfritt inom så ligger dessa normalt mellan – 45 dBm och ner emot -105 dBm, sedan blir det problem. Telefoner kan ofta detektera nätet ner till kanske -120-125 dBm, men kan då ej sända eller ta emot samtal/data. Känsligheten för hur låg signalnivå som kan detekteras har med modellen på biltelefon att göra.

På telefonen finns ofta en indikator på signalstyrka men inte i dBm. Den indikator som finns visar ett värde som kallas RSSI. Man ändå använda denna indikator för att grovt få fram en ungefärlig signalnivåerna i dBm och därmed uppskatta om det är lämpligt att installera en förstärkare. Denna tabell kan ses som generell.

Ställ dig utomhus och koppla upp ett samtal. Läs av indikatorn i din telefon och jämför mot denna tabell om den signal du kan mäta upp är tillräckligt bra för att ha till en förstärkare:

1 Pinne/20% ca -102 to -120 dBm = kan ej förstärkas
2 Pinnar/40% ca -93 to -101 dBm = kan möjligen förstärkas
3 Pinnar/60% ca -87 to -92 dBm = kan högst troligt förstärkas
4 Pinnar/80% ca -78 to -86 dBm = kan förstärkas
5 Pinnar/100% ca -40 to -77 dBm = kan förstärkas

- Kan dessa förstärkare störa mobilnäten eller orsaka problem för mina grannar?
Denna typ av förstärkare skapar ej störningar för ex  grannar då förstärkningen är så låg.


- Jag har ett kontor på 300 kvm. Kommer detta att fungera då?
Förstärkarna fungerar ungeför på en yta av 80-100 kvm. Är det större lokaler så måsta man välja var man sätter inomhusdelen av förstärkaren så att den delen av lokalen får bättre täckning.

- Det står att kabeln är 10 meter men jag har längre avstånd som kommer att kräves mellan utomhus och inomhusdelen.
Vi kan erbjuda lite mer speciallösningar men kontakta oss då så kan vi hjälpa dig med en lösning.

- Vad behöver jag köpa för utrustning i webshopen för att få en komplett lösning? Måste man köpa både antenn och förstärkare?
Under “Förstärkare – Mobiltelefoni” hittar du kompletta paketlösningar för GSM respektive UMTS. Dessa paket innehåller en komplett lösning med förstärkare, antenner samt 10 meter kabel.

- Hur betalar jag?
Du beställer på hemsidan och betalar via kort eller via faktura. Leveranstiden är 1-2 veckor.

- Hur skickar ni varorna?
Vi använder normalt DHL eller Posten. När vi skickar till föreetag så ingår utkörning. Är det privatpersoner så måste varan oftast hämtas på närmaste utlämningsställe. I eurupa så levererar vi även där via DHL. Vi kan ej leverera till länder utanför EU/Europa.   


CAW Interior (Kontor), Tavastgatan 29A, 118 24 Stockholm E-post:sales@caw-interior.com Telefon: 08-55 60 97 64